Rejowal's Cattery

Direkt zum Seiteninhalt

Hauptmenü

Die Britten

ÜberMet vriendelijke toestemming
van Sylvia Scheen
Mystic Cats Silvia Scheen
De Britse Korthaar kat

Dit is vermoedelijk het meest geliefde korthaarras in Europa. Vanwege haar enorm aanpas-singsvermogen en evenwichtige rustige karakter is zij voor velen het ideale huisdier. Met haar ronde kop en de grote uitdrukkingsvolle ogen, het krachtige postuur en de zeer dichte vacht doen ze een beetje aan een beertje denken.
De Britse Korthaar is een middelgrote tot grote kat, gespierd met brede borst, brede schouders, krachtige gedrongen lichaamsbouw, korte stevige pootjes en ronde voetjes. Ze zouden een eerder korte en dikke, aan de punt afgeronde staart moeten tonen. De kater is over het algemeen groter dan de poes, waarbij het verschil in grootte opvallender is dan bij andere kattenrassen. Katers van dit ras bereiken vaak imposante maten en zien er met hun dikke wangen, die zij alleen maar vertonen als de dieren niet te vroeg gekastreerd worden, zeer indrukwekkend uit. Het ras behoort over het algemeen niet tot de 'vroeg rijpen' en het is aan te raden ze zo laat mogelijk, zeker niet voor de eerste verjaardag, te laten kastreren.

Karakter
Katten van dit ras zijn bekend om hun evenwichtig en vriendelijk karakter. Zij tonen beslist ook weleens een soort "opschuimend temperament", wat zich b.v. daarin uit dat zij spontaan een sprintje door de woning willen trekken, gekke bokkensprongen maken en daarbij langs hun klimpalen op en af vliegen, maar ook meubelstukken in hun race niet overslaan. Maar zo snel als zo een "aanval" gekomen is, is hij meestal ook zo weer voorbij. Natuurlijk zijn Brittenkinderen zoals alle kittens wild en speels, na enige tijd legt zich dat en maakt plaats voor de rastypische rust en gelatenheid. De meeste Britse Kortharen zijn uiterst verdraagzaam, behaagziek en kunnen zich uitstekend aanpassen. Ook hier, zoals overal, speelt natuurlijk het karakter van elk dier zelf een rol. Het zijn aangename, ongecompliceerde huisgenoten en de ideale huiskatten, die zich zeer goed zelf bezig kunnen houden. Desondanks hebben zij in grote mate de behoefte met medebewoners intensief contact te onderhouden. Ondanks hun vriendelijk karakter hebben ook zij hun eigen kop en brengen duidelijk tot uitdrukking als zij om een of andere reden ontstemd zijn. In de regel kunnen zij heel goed overweg met andere katten en meestal ook met honden. Op grond van hun zachtaardigheid zijn zij uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. Belangrijkste voorwaarde hiervoor is dat de jonge dieren in een geregelde omgeving zijn groot gebracht en niet te vroeg van de moeder en de broers en zussen weggehaald zijn. Om die reden is het aan te raden om jonge diertjes alleen bij fokkers te kopen waar zij binnen een normaal gezinsleven konden opgroeien, hebben geleerd van mensen te houden en hen te vertrouwen. Al met al zijn de Britse Korthaar Katten met hun beertjesachtig uiterlijk, hun zachte aard, hun ongecompliceerd karakter en hun schoonheid een van de meest geliefde rassen en zullen kattenvrienden wereldwijd voor hun onweerstaanbare charme vallen.

Oorsprong
De oorsprong van dit kattenras gaat terug tot de tijd van de Romeinen, men neemt aan dat Romeinse troepen de eerste korthaar katten naar Groot Britannië gebracht hebben. Eigenlijk waren het dus gewone huiskatten. Maar ooit begonnen engelse fokkers exoten te kruisen om de kwaliteit van de vacht te verbeteren en de kat daardoor nog aantrekkelijker te maken. Later is er zelfs met Perzische katten gekruist, en dat is nog steeds merkbaar.Bij sommige nesten zit er toch nog wel eens een langharig klein bolletje bij ( zg. Highlander, Lowlander, Britannica of eenvoudig Britse Langhaar katten).


 


 
8-3-2014
Zurück zum Seiteninhalt | Zurück zum Hauptmenü